Adli Bilimler Anabilim Dalına Hoş Geldiniz!
Misyon ve Vizyon

Adli Bilimler Anabilim Dalının hedefleri:

  • Adli bilimler alanında genç ve deneyimli bireyler yetiştirerek ülkemizin bilimsel gelişimine ve adli iş birliğinin güçlendirilmesine katkıda bulunmak,
  • Adli bilimler alanında bilimsel araştırmalar ve yayınlar yapmak,
  • Adli bilimler konusunda projeler üretmek,
  • Kolluk (Emniyet, Jandarma) veya yargının talep edeceği olayların çözümünü sağlamak veya katkıda bulunmak,
  • Ulusal ve uluslararası seviyede bilginin yaygınlaştırılmasını sağlamak,
  • Adli bilimler alanlarında ulusal ve uluslararası ağ oluşturmak (toplantılar, ortak araştırmalar, haberleşme, bilgi alışverişi vb.),
  • Adli bilimlerin farklı alanlarında üniversitemizde araştırma iş birliğinin, kapasitesinin ve çeşitliliğinin arttırılmasıdır.

Adli Bilimler her türlü bilginin adaletin hizmetine sunulmasıyla ilgilenen farklı disiplinleri bir araya getiren bir ortak daldır. Bir suç ile ilgili farklı düzeydeki bulguların incelemesi ve uygun laboratuvar teknikleri ile analiz edilmesi, suçun aydınlatılmasına somut olarak katkıda bulunmaktadır. Olay yerinden elde edilen deliller, karakteristik özelliklerine göre adli tıp, kriminal ve üniversitelerin ilgili bölümlerindeki laboratuvarlarda analiz edilmektedir. Fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak sınıflandırılabilen deliller ancak bu konularda uzmanlaşmış kişilerin yer aldığı gelişmiş teknolojik alt yapıya sahip laboratuvarlarda hızlı ve güvenilir analizlerin gerçekleştirilmesiyle hukuk sistemine yardımcı olabilmektedir.

Bugün yalnız Türkiye'de değil, pek çok ülkede mahkemelerin kısa sürede sonuçlanmadığı konusunda şikayetler vardır. Anayasa (m.141/son) yargılamada çabukluk ilkesini kabul etmiştir ve yargılamanın kısa sürede sonuçlandırılması gerektiğini belirtmektedir. Burada ifade edilen yargılamada çabukluk ilkesinin gerçekleştirilmesinde en önemli basamak olay yeri inceleme ve araştırma faaliyetlerinin zamanında, teknik ve bilimsel yöntemlerle yapılması gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Bu alanda bilimsel ve teknik yöntemlerin uygulanması ancak adli tıp uzmanı, toksikolog, biyolog, kimyacı, bilgisayar ve elektronik mühendisi, antropolog, dilbilimci ve hukukçuyu kapsayan geniş bir yelpazede meslek grubundaki kişilerin uzmanlaşmasıyla sağlanabilir.

Hacettepe Üniversitesi, önerilen Adli Bilimler Programı ile Türkiye’de ve dünyada “Adli Bilimler – Forensic Science” alanında söz sahibi olmak için bir taraftan bilimsel çalışmalarını sürdürürken diğer taraftan lisansüstü eğitim programları açarak bu alanda genç ve deneyimli bireyler yetiştirmeyi, aynı zamanda emniyet güçlerimize ve yargıya sistematik biçimde katkı sağlamayı hedeflemektedir. Adli Bilimler Programı, bu konuda eğitim alacak kişilerin gerçek problemleri çözme, analiz etme ve laboratuvar deneyimi kazanmalarını, Adli Bilimlerin sosyal ve etik boyutlarını, güvenlik ve adalet alanının güçlendirilmesini, bilgi alışverişini, insan ve çevre sağlığı düzenlemelerini ve adli konularla ilgili özel konuların değerlendirilmesini hedeflemektedir. Araştırmacılar, Adli Bilimler Programı kapsamında uzmanlaşmak istedikleri özel konular doğrultusunda bilimsel araştırmalar gerçekleştireceklerdir. 

Yaşadığımız dönem, üniversitelerimizin daha yoğun biçimde Adli Bilimler alanına katkı yapması gerekmektedir. Üniversitemiz, bu konuda çalışma yapan öğretim üyelerine, laboratuvarlar ve ekipmanlara, teknik altyapıya, konu ile ilgili zengin bir kütüphaneye sahip olması, birçok öğretim üyesinin halihazırda adli sisteme olay çözümü, seminer, konferans veya kurslar gibi çeşitli biçimlerde katkı sağlaması amaçlanmaktadır.